Deser jaglany z konfiturą malinową

Deser jaglany z konfiturą malinową to świetny sposób na zaspokojenie słodkich skłonności. Zwłaszcza w sytuacji kiedy słowa „tego nie możesz” padają z ust bardzo często. Tak jest właśnie u nas, alergia na mleko, jajko, soję, laktozę i pszenicę sprawia, że większość popularnych smakołyków odpada w przedbiegach.

Co wówczas robić?

Można przygotować szybki deser jaglany z owocami.

Tak, tak! Powiedziałam szybki. Przepisy na skomplikowane desery, które przygotowuje się wieloetapowo nie są dla mnie. Pracuję, sprzątam, robię kosmetyki – w grę wchodzą tylko szybkie dzieła kulinarne i pewny efekt.jaglany deser z malinami

Dlaczego wybrałam kaszę jaglaną?

Jaglanka powstaje z prosa (często o tym zapominamy) i  jako jedyna kasza jest zasadotwórcza. Ta właściwość stanowi fundament wielu pozytywnych efektów jakie wywołuje w naszym organizmie. Większość pokarmów obecnych w diecie Polaków jest kwasotwórcza: pieczywo, cukier, mięso, nabiał, kawa ich nadmierne spożywania prowadzi do wystąpienia kwasicy metabolicznej to prosta droga do choroby nowotworowej. Proso skutecznie alkalizuje organizm osób, u których zdiagnozowano przerost grzybów w organizmie czyli tzw. kandydozę (drożdżaki również działają zakwaszająco).

Kasza jaglana polecana jest także przy katarach, przeziębieniach i mokrym kaszlu, ponieważ usuwa z organizmu nadmiar śluzów oraz schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i żołądka ze względu na swoją lekkostrawność.

Ma jednak wiele innych właściwości: oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia pracę jelita grubego dzięki dużej zawartości witamin z grupy B.  Jest bogata w substancje mineralne: wapń, żelazo, fosfor, zawiera lecytynę poprawiającą pamięć oraz rzadki w pożywieniu krzem. Na pewno pamiętacie, że pierwiastek ten jest bezpośrednio odpowiedzialny za wygląd skóry, włosów i paznokci, ale także stan naczyń krwionośnych i kości.

Więcej o kaszy jaglanej przeczytasz w tym artykule, którego autorem jest „Weganizerka” Polecam!

Przepis na deser:

  • 4 czubate łyżki suchej kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego (najlepiej ekologicznego)
  • 1/2 – 1 szkl wody
  • do smaku – cukier puder brązowy
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii ewentualnie inne dowolnie wybrane przyprawy
  • starta skórka z cytryny
  • 2 garście malin
  • syrop z agawy – 3-4 łyżki
  • 3-4 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania :

Kaszę dokładnie wymyj po czym odsączoną wsyp do gotującego się mleka kokosowego Przykryj i gotuj na małym ogniu do całkowitego rozgotowania. Całość powinna nabrać konsystencji gęstego budyniu, możesz regulować gęstość dolewając wody. Ugotowaną masę przypraw słodem do smaku, dodaj wanilię lub inne dodatki które lubisz. Dodaj skórkę startą z połowy cytryny (cytryna sparzona, najlepiej ekologiczna)

Jeśli starasz się uniknąć zwykłego cukru poczytaj o różnych substancjach słodzących na blogu „w te pędy” i wybierz inny zdrowszy zamiennik.

Maliny (użyłam mrożonych) zalej syropem z agawy, 1/2 szkl wody, dodaj przyprawy i ugotuj. W mojej wersji deser przygotowałam z musem do którego dodałam mąki ziemniaczanej. Osiągnął konsystencję gęstego kisielu, dzięki temu nie istniało ryzyko przesiąkania syropu przez waniliową warstwę.

Koniecznie wypróbujcie przepis! Smacznego!

Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *