Złota obfitość wylewa się na pola. #nawłoć

Trzy gatunki a tyle zamieszania, ale co się dużo dziwić  są tak często mylone jak często występują w naszym najbliższym otoczeniu.  Nawłoć kanadyjska, Nawłoć późna i Nawłoć pospolita – trzy prowokatorki dyskusji na wielu forach o tematyce zielarskiej. Stale trwają spory, która jest która.

Bukiet ziołowy z nawłocią kanadyjską.

Bukiet ziołowy.

Wszystkie trzy gatunki mają ten sam zestaw składników aktywnych, są to m.in. garbniki, saponiny, flawonoidy (rutozyd, kwercetynę) olejek eteryczny. Należy jednak pamiętać, że skład biochemiczny jest różny dla każdego gatunku, poziom składników aktywnych ulega zmianom (np. Nawłoć pospolita ma najniższą zawartość olejku eterycznego).

Ostatni spacer ziołowy umożliwił mi sfotografowanie nawłoci kanadyjskiej i nawłoci pospolitej – będą bohaterkami dzisiejszego postu.

Nawłoć pospolita.

Nawłoć pospolita.

Nawłoć pospolita (Solidago virga – aurea)

Bywa nazywana polską mimozą, złotnikiem albo złotą dziewicą w literaturze spotkać można informacje, że rośnie pospolicie w suchych lasach, na polanach i zrębach leśnych, suchych łąkach, na brzegach pól. Ze smutkiem zauważam jednak, że jej pospolitość spada, przynajmniej w stronach gdzie wyszukuję roślin. Podczas mojej ostatniej włóczęgi na świętokrzyskim nieużytku zastałam prawdziwy potop jej kanadyjskiej kuzynki, podczas gdy „złota rózga” skryła się w niewielkiej ilości w brzozowym zagajniku.

Surowcem zielarskim jest ziele nawłoci, które zbiera się w momencie rozpoczęcia kwitnienia. Odpowiedni wybór momentu rozpoczęcia zbiorów jest bardzo ważny, jeśli zdecydujemy się zbyt późno, rośliny zebrane w pełni kwitnienia „rozsypią” się, po wysuszeniu z koszyczków wysypie się puch a my zostaniemy bez wartościowego surowca. Dlatego ziele zbieramy  tuż przed kwitnięciem.

Ziele nawłoci ma działanie:

  • moczopędne (oj tak! pamiętam pewną podróż przed którą wypiłam nadmiar naparu z nawłoci!)
  • ściągające
  • antyseptyczne
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwzapalne

Co szczególnie cenne: nawłoć pobudza działanie układu immunologicznego! Tego chcemy wszyscy!

Napar z nawłoci stosujemy między innymi kiedy chcemy odtruć organizm:

1 łyżkę rozdrobnionego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody, czekamy 15 min i pijemy po 1/3 szkl. 2-3 razy dziennie. (przepis wg książki: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, M. E. Senderski)

Napary z kwiatów i liści stosuje się również w kosmetyce  w pielęgnacji skóry zwiotczałej , która odzyskuje dzięki nim zdrowy koloryt i jędrność. Będzie to również wymarzony kosmetyk do cery tłustej z rozszerzonymi porami – sprawdzi się jako odświeżająca mgiełka i tonik.

Nawłoć kanadyjska

Nawłoć kanadyjska.

Nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis)

Jej bogactwo przetwarzać można na rozmaite sposoby. Ciekawą propozycją ale również bardziej zaawansowaną niż przygotowanie naparu, będzie uzyskanie hydrolatu z kwiatów nawłoci.

Poddając destylacji kwiaty nawłoci uzyskujemy hydrolat o pH 4.1 – 4.3, jego aromat, tak jak w wielu innych przypadkach jest odmienny od świeżego surowca poddawanego destylacji, przypomina zapach trawy.

Do czego go używać hydrolatu z nawłoci?

  • Miejscowo używaj go jako kompresu przy stanach zatrzymywania płynów i kwasu moczowego w stawach i tkance;
  • Może być dodatkiem go do kąpieli – ukoi ból reumatyczny i artretyczny (ale skąd go wziąć w takiej ilości 😉 ;
  • jest silnym środkiem przeciwzapalnym;
  • działa przeciwskurczowo dla bólów mięśni, sztywnej szyi, zapalenia ścięgien i urazów związanych z długotrwałym obciążeniem;
  • stosując go zewnętrznie zmniejsza obrzęk żylaków i ilość pękniętych naczyń włosowatych.

Hydrolat tymiankowy i nawłociowy.

Tekst przygotowany na podstawie:

Roślinne Surowce kosmetyczne, Romuald Czerpak, Agata Jabłońska Trypuć;

Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie, Mateusz Emanuel Senderski

Hydrosols: The Next Aromatherapy, Suzanne Catty

 

Hydrolat bławatkowy w kosmetykach. #chaberbławatek

Dziś będzie bez komplikacji! Wysokiej jakości składniki z najwyższej półki zmieszane w prostych konfiguracjach. Wszystko żeby uzyskać lekkie letnie mikstury kosmetyczne z dostępnych sezonowo ziół. Bohaterem zestawu kosmetycznego będzie jaśnie pan Chaber bławatek a właściwie przygotowany z niego hydrolat. Jakie ma właściwości? Zobaczcie sami!

Hydrolat bławatkowy

Ma lekko kwaśne pH wynoszące 4,7 – 5 a zatem doskonale pasuje do naszej skóry. Jest jednym z czterech wyjątkowych hydrolatów które poleca się do przemywania oczu. Osoby korzystające na co dzień z soczewek kontaktowych cenią go sobie szczególnie. Miejscowo stosuje się go jako kompres na obrzęknięte i swędzące oczy. Sprawdza się szczególnie u osób spędzających długie godziny przed komputerem. Jest znakomity dla skóry suchej wymagającej odżywienia. Co ciekawe połączeniu z hydrolatem lawendowym może służyć do oczyszczania ran i skaleczeń.

Można nim rozcieńczać szampony i odżywki, sprawdzi się również do wmasowywania bezpośrednio w skórę głowy – jest gwarantem błyszczących włosów.

Dwa proste pomysły jak wykorzystać hydrolat bławatkowy zamieszczam poniżej 🙂

Przepis 1

Mgiełka na start!

Receptury brak – potrzebny tylko hydrolat bławatkowy przelany do buteleczki – tak  z pomocą atomizera powstaje mgiełka odświeżająca! Kosmetyk na gorące dni, który stosowany może być równie często jak często pojawia się odczucie zmęczenia w czasie spiekoty. Nie zagrozi nam przedawkowaniem dzięki swym delikatnym właściwościom.

Przepis 2

Emulsja nawilżająca

Na dziś to największe wymaganie z mojej strony – sięgamy na półkę po buteleczkę z emulgatorem – użyjemy SLP a dzięki temu cały proces łączenia fazy wodnej z olejową przebiegnie bez inwestowania energii w ogrzewanie 😉 Emulgator to naprawdę największe z wyzwań, pozostałe surowce macie na pewno. Żeby przygotować odżywczą emulsję konieczne będą jeszcze tylko ulubione oleje. W moim przypadku była to wyborna mieszanina: olej ze słodkich migdałów, olej avocado, olej z kiełków pszenicy i masło kakaowe. Zachęcam Was jednak do indywidualnego doboru składników – dzięki temu stworzycie kosmetyk najodpowiedniejszy dla Waszej skóry. Wykonując wszystko w proporcjach wagowych jakie zaproponowałam otrzymacie cudownie lekką odżywczą emulsję odpowiednią na gorące dni!

Na zdjęciu eksperymentalny nastaw a chabra bławatka i roztworu kwasu mlekowego.

Specjalnym składnikiem dodawanym opcjonalnie jest 75% D – pantenol, który stosowany zewnętrznie działa na skórę pielęgnująco – przyspiesza podział komórkowy, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę. Dostaje też odznakę “ kosmetycznego bohatera” za szczególnie korzystne działanie na skórę poparzoną  a to może się okazać przydatne jeśli zagapimy się i zaśniemy na słońcu 🙂

Królewska Emulsja z Chabrem Bławatkiem

Faza olejowa

25g olej migdałowy rafinowany

10g olej avocado

10g olej z kiełków pszenicy

10g masło kakaowe

6g emulgator SLP

Faza wodna

140g hydrolat bławatkowy

75% d -pantenol

Emulsja odżywcza na letnie dni z nutą lawendy.

Dopełnieniem tych wspaniałości będzie jeszcze dowolnie wybrany olejek eteryczny – ja zdecydowałam się na olejek lawendowy. A teraz leżę i rozkoszuję się wspaniałym gładką skórą w tym cudownym aromacie!  Do usłyszenia!

Hydrolaty – bogactwo z roślin. #dziurawiec. #kocanka. #geranium

Bogactwo z roślin

Moc leczniczych substancji – możemy pozyskiwać na wiele sposobów. W mojej naturze leży eksperymentowanie, toteż stale poszukuję coraz to nowych, coraz skuteczniejszych sposobów wydobycia i zatrzymania tych cennych esencji. Tym razem zatrzymuję się nad niezwykłym, hipnotyzującym procesem destylacji, który prowadzić powinien do powstawania olejków eterycznych i produktu ubocznego – hydrolatu. Jednak moim celem nie będzie nic innego jak tylko hydrolat. Dlatego też bez zastanowienia wybieram do przetwarzania również rośliny, które nie są nadmiernie bogate w olejki, interesuje mnie uzyskanie nietypowych destylatów, trudnych do nabycia w licznych już teraz sklepikach z półproduktami kosmetycznymi.

edf

Hydrolat z dziurawca zwyczajnego. #dziurawiec

Dziurawiec zwyczajny jest jednym z najbardziej pospolitych surowców zielarskich wykorzystywanych na rozmaite dolegliwości. Zdarzyło mi się przygotowywać macerat olejowy z dziurawca, macerat octowy z dziurawca oraz stosować napary z tej rośliny. Wszystkie te formy są w zasięgu ręki dla zwykłego śmiertelnika, sprawa komplikuje się jednak jeśli chcemy zdobyć hydrolat dziurawcowy. Oddycham z ulgą, wszak jestem szczęśliwą posiadaczką aparatu do destylacji, braki w magazynach sklepowych uzupełnić mogę sama.

Roślina ta zawiera morze cennych substancji: hyperozyd o właściwościach moczopędnych, rutynę i kwercetynę – uszczelniające naczynia, garbniki działające przeciwbiegunkowo i bakteriostatycznie, hyperfornę o właściwościach antybiotycznych i wreszcie hyperycynę – flawonoid charakterystyczny na tego surowca.

Hiperycyna barwi napar z dziurawca na czerwono i zwiększa wrażliwość na światło słoneczne, dlatego przyjmując preparaty zawierające dziurawiec należy unikać przebywania na słońcu (szczególnie latem), by nie ulec poparzeniom i porażeniu słonecznemu.

(www.poradnikzdrowie.pl)

Hydrolat z dziurawca  znany jest ze swych właściwości łagodzących oparzenia słoneczne czy drobne rany. Można stosować go do tonizowania skóry, jako składnik domowych kosmetyków do wszystkich rodzajów skóry.  Stosowany w  kosmetykach wygładza i wzmacnia skórę, prowokuje skórę do wytwarzania nowych komórek, a tym samym działa regenerująco.  Hydrolat z dziurawca poprawia również ukrwienie skóry. Można go stosować w stanach zmęczenia, złagodzi wówczas podrażnienia oczu i napnie zwiotczałą skórę. 

kocanka

Hydrolat z kwiatów kocanki. #kocanka

Roślina znana ze swoich właściwości wspomagających wątrobę i prawidłowe funkcjonowanie dróg żółciowych. Zaleca się ją również na problemy skórne ponieważ wiele chorób skóry wynika z tego, że nasz organizm jest zanieczyszczony i oczyszczenie wątroby wpływa na poprawę jej stanu.

Hydrolat z kocanki wpływa korzystnie na naczynka, działa obkurczająco oraz zmniejsza opuchnięcia. Dzięki tej właściwości sprzyja szybkiemu zanikowi siniaków, stłuczeń i zaczerwienień skóry. Jest pomocny również w dolegliwościach pourazowych:  przyśpiesza wchłanianie i niwelowanie wybroczyn oraz krwiaków. Stosuje się go przy drobnych zranieniach ponieważ likwiduje ból i wspomaga gojenie, wykazuje intensywne działanie przeciwzapalne i łagodzące. Podczas zewnętrznego stosowania hydrolat stymuluje odbudowę naskórka i tworzenie nowych, zdrowych komórek skóry. Jego właściwości regeneracyjne, sprzyjają gojeniu i zabliźnianiu ran, minimalizują tworzenie blizn, Hydrolat z kocanki stosowany jest również do redukcji już istniejących blizn, rozstępów i śladów potrądzikowych. Posiada właściwości antyoksydacyjne, działa antybakteryjnie oraz redukuje zapalenia i stany alergiczne skóry.

Hydrolat z pelargonii szorstkiej. #geranium

W medycynie ludowej listki anginki wykorzystywano do hamowania procesów zapalnych, infekcji uszu i górnych dróg oddechowych. Zgniecione liście, które wypuściły sok umieszczano płytko w uchu lub nosie by uśmierzyć ból, odetkać zapchany nos i złagodzić inne przykre objawy.

Łagodny hydrolat otrzymywany z geranium ma zbawienny wpływ na naczynia krwionośne, zwalcza rumień, wzmacnia naczynka i zmniejsza ich kruchość. Działa przeciwzapalnie, łagodzi i jednocześnie zmiękcza przesuszoną skórę. Może być stosowany w kosmetykach nawilżających przeznaczonych dla różnych rodzajów skóry: suchej, wrażliwej, tłustej i mieszanej. Okłady ze zgniecionych liści tej rośliny stosować można do pielęgnacji cery naczynkowej.