Mydło ziołowe do pielęgnacji skóry atopowej. #GlistnikJaskółczeZiele

Zatrzymuję się dziś nad rośliną, której wiele zawdzięczam – Glistnik jaskółcze ziele – roślina, którą stosowałam w pielęgnacji skóry z AZS pewnej małej, bliskiej mojemu sercu dziewczynki. Stan skóry był „krytyczny” – popękana z sączącym się płynem surowiczym. Na szczęście zabiegi pielęgnacyjne w połączeniu z surową dietą zadziałały! Od tej pory jeszcze bardziej cenię właściwości tej rośliny powszechnie  kojarzonej głównie z możliwości leczenia brodawek. Co za moc!

Zbiór surowca

Glistnik jaskółcze ziele gromadzić możemy od wczesnej wiosny do jesieni ale jak można przeczytać w okres maj – czerwiec jest najkorzystniejszy do przeprowadzenia zbiorów. Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce. Dla nie zorientowanych zbieraczy w szczycie sezonu wegetacyjnego może być trudno dostrzec w obfitości roślin glistnik. Dlatego warto już w czasie wiosennego spaceru przyjrzeć się bliżej miejscom gdzie jego liście pojawiają się jako jedne z pierwszych aby powrócić tam w czasie kwitnienia rośliny. Jeśli nie sam kształt liści to na pewno pomarańczowy sok mleczny będzie dostateczną informacją potwierdzającą dobry wybór.

Glistnik jaskółcze ziele – składniki i właściwości kosmetyczne

Glistnik zawiera alkaloidy 0,5-4% (w zielu procentowa zawartość jest niższa niż w korzeniach i niedojrzalych owocach). Alkaloidy są zlokalizowane głównie w przewodach mlecznych w postaci soli z kwasami: jabłkowym, cytrynowym, chelidonowym, bursztynowym.

Chelidonina i jej pochodne  związane z kwasem chelidonowym są najbardziej aktywne farmakologicznie. Leczy się nimi wiele dolegliwości skórnych:  grzybicę wysiękową i inne jej odmiany, ropiejace zakażenia bakteryjne, wypryski niemowlęce i młodzieńcze.

Zewnętrznie intrakt z glistnika może być wykorzystany m.in.  do leczenia opryszki, gruźlicy skóry, kłykcin, brodawek, trudno gojących się ran, hemoroidów, świerzbu, nużycy oraz do usuwania piegów lub plam na skórze (to również ważne w rekonwalescencji po okresie nasilenia AZS).

Wyciągi wodne i wodno-alkoholowe stosuje się zewnętrznie (wcieranie, okłady), działają wówczas przeciwzapalnie i znieczulająco, dlatego wykorzystywabe są w zwalczaniu bólu reumatycznego i artretycznego.

Stosowanie wewnętrzne

Wyciągi z glistnika stosuje się wewnętrznie m.in.:

  • w stanach skurczowych dróg żółciowych,
  • w kolce żółciowej
  • zapaleniu pęcherzyka żółciowego,
  • zastoju żółci,
  • bólu brzucha spowodowanego skurczem jelit

Udowodniono, że sangwinaryna (alkaloid) wywołuje programowaną śmierć komórek nowotworowych oraz działa przeciwpodziałowo na komórki  nowotworowe. Przeciwnowotworowe właściwości glistnika nie podlegają więc wątpliwościom.

Aby skorzystać z drogocennych właściwości tego zioła, trzeba surowiec przetworzyć dopasowując sposób do swoich potrzeb i późniejszego sposobu stosowania. Do korzystania zewnętrznego wykorzystuję intrakt przygotowywany według przepisu ze strony Łuskiewnik:

Intrakt glistnikowy – Intractum Chelidonii: 1 część świeżego zmielonego ziela lub korzeni zalać 5 częściami 40-50% gorącego alkoholu, odstawić na 7 dni; przefiltrować. Stosować 2-3 razy dziennie po 5-10 ml w 100 ml wody. Zewnętrznie do pędzlowania schorzałych miejsc (bolesne nadżerki w jamie ustnej, polipy, opryszczka, liszaje, liszajce, czyraki, kłykciny, brodawki, owrzodzenia, wypryski, zmiany toczniowe i łuszczycowe) w stanie nierozcieńczonym; do okładów, płukanek i przemywania skóry po rozcieńczeniu: 1 łyżka na 200-220 ml wody przegotowanej.

Dr Henryk Różański, Łuskiewnik

Mydło potasowe z mocą glistnika jaskółcze ziele

Aby przygotować mydło potasowe, które stosuję do pielęgnacji skóry atopowej przygotowuję wodny wyciąg z ziela glistnika ( w stanach zaostrzonych zamiennie z wyciśniętym sokiem). Wspaniałe właściwości pielęgnacyjne warto wykorzystać, efekty są niesamowite.

Mydło potasowe do skóry z AZS

Do przygotowania mydła potasowego:

200g maceratu olejowego z glistnika jaskółcze ziele w oleju awokado

200g maceratu olejowego z glistnika jaskółcze ziele w oliwie z oliwek pomace

155 ml naparu  (uczepu trójlistkowego, rdestowiec i wrotycz pospolity)

70g wodorotlenku potasu

Tak przygotowany produkt wzbogacam o wodny wyciąg ze świeżego glistnika jaskółcze ziele. Aby go przygotować wystarczy jedną część mielonego ziela zalać 3 częściami wody o temperaturze ok. 35 – 40 stopni celcjusza i pozostawić na 5-6 godzin.

100ml wodnego wyciągu z glistnika jaskółcze ziele

50g mydła potasowego (dla bezpieczeństwa leżakowanego 7 dni)

 

Po rozpuszczeniu otrzymujemy żel mydlany, jego konsystencja umożliwia łatwe i przyjemne stosowanie. Sprawdza się znakomicie!

Środki ostrożności!

Pamiętajcie, że glistnik jaskółcze ziele to surowiec o bardzo mocnym działaniu, warto zachować środki ostrożności i udać się do fitoterapeuty jeśli chcemy zastosować go w leczeniu (szczególnie stosując go wewnętrznie). Informacje opracowywałam na bazie własnych doświadczeń w pielęgnacji wymagającej skóry alergika oraz na podstawie:

http://luskiewnik.strefa.pl/chelidonium.html

http://farmakognozja.blogspot.com/2011/09/intractum-chelidonii-dziaanie.html

Roślinne surowce kosmetyczne; Romuald Czerpak, Agata Jabłońska – Trypuć

Hydrolat bławatkowy w kosmetykach. #chaberbławatek

Dziś będzie bez komplikacji! Wysokiej jakości składniki z najwyższej półki zmieszane w prostych konfiguracjach. Wszystko żeby uzyskać lekkie letnie mikstury kosmetyczne z dostępnych sezonowo ziół. Bohaterem zestawu kosmetycznego będzie jaśnie pan Chaber bławatek a właściwie przygotowany z niego hydrolat. Jakie ma właściwości? Zobaczcie sami!

Hydrolat bławatkowy

Ma lekko kwaśne pH wynoszące 4,7 – 5 a zatem doskonale pasuje do naszej skóry. Jest jednym z czterech wyjątkowych hydrolatów które poleca się do przemywania oczu. Osoby korzystające na co dzień z soczewek kontaktowych cenią go sobie szczególnie. Miejscowo stosuje się go jako kompres na obrzęknięte i swędzące oczy. Sprawdza się szczególnie u osób spędzających długie godziny przed komputerem. Jest znakomity dla skóry suchej wymagającej odżywienia. Co ciekawe połączeniu z hydrolatem lawendowym może służyć do oczyszczania ran i skaleczeń.

Można nim rozcieńczać szampony i odżywki, sprawdzi się również do wmasowywania bezpośrednio w skórę głowy – jest gwarantem błyszczących włosów.

Dwa proste pomysły jak wykorzystać hydrolat bławatkowy zamieszczam poniżej 🙂

Przepis 1

Mgiełka na start!

Receptury brak – potrzebny tylko hydrolat bławatkowy przelany do buteleczki – tak  z pomocą atomizera powstaje mgiełka odświeżająca! Kosmetyk na gorące dni, który stosowany może być równie często jak często pojawia się odczucie zmęczenia w czasie spiekoty. Nie zagrozi nam przedawkowaniem dzięki swym delikatnym właściwościom.

Przepis 2

Emulsja nawilżająca

Na dziś to największe wymaganie z mojej strony – sięgamy na półkę po buteleczkę z emulgatorem – użyjemy SLP a dzięki temu cały proces łączenia fazy wodnej z olejową przebiegnie bez inwestowania energii w ogrzewanie 😉 Emulgator to naprawdę największe z wyzwań, pozostałe surowce macie na pewno. Żeby przygotować odżywczą emulsję konieczne będą jeszcze tylko ulubione oleje. W moim przypadku była to wyborna mieszanina: olej ze słodkich migdałów, olej avocado, olej z kiełków pszenicy i masło kakaowe. Zachęcam Was jednak do indywidualnego doboru składników – dzięki temu stworzycie kosmetyk najodpowiedniejszy dla Waszej skóry. Wykonując wszystko w proporcjach wagowych jakie zaproponowałam otrzymacie cudownie lekką odżywczą emulsję odpowiednią na gorące dni!

Na zdjęciu eksperymentalny nastaw a chabra bławatka i roztworu kwasu mlekowego.

Specjalnym składnikiem dodawanym opcjonalnie jest 75% D – pantenol, który stosowany zewnętrznie działa na skórę pielęgnująco – przyspiesza podział komórkowy, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę. Dostaje też odznakę “ kosmetycznego bohatera” za szczególnie korzystne działanie na skórę poparzoną  a to może się okazać przydatne jeśli zagapimy się i zaśniemy na słońcu 🙂

Królewska Emulsja z Chabrem Bławatkiem

Faza olejowa

25g olej migdałowy rafinowany

10g olej avocado

10g olej z kiełków pszenicy

10g masło kakaowe

6g emulgator SLP

Faza wodna

140g hydrolat bławatkowy

75% d -pantenol

Emulsja odżywcza na letnie dni z nutą lawendy.

Dopełnieniem tych wspaniałości będzie jeszcze dowolnie wybrany olejek eteryczny – ja zdecydowałam się na olejek lawendowy. A teraz leżę i rozkoszuję się wspaniałym gładką skórą w tym cudownym aromacie!  Do usłyszenia!

Czarnuszkowe mydło i powidło. #czarnuszka

Słońce zagląda przez okno, niebieskie niebo nastraja optymistycznie, po bardzo długich miesiącach oczekiwania. Na półkach czekają na mnie surowce do przetworzenia, mruga okiem hydrolat geraniowy, kusi pęk bylicy pospolitej. chociaż mnóstwo tam jeszcze nie opisanych rzeczy, które zasługują na wzmiankę, dziś wracam do jednego z moich ulubieńców – czarnuszki.

W czasie wiosennego przesilenia warto zastosować czarnuszkę jako naturalny środek wzmacniający.

Ma wiele właściwości, za które warto ją cenić dlatego zagościła u mnie na stałe i w domu i w domowym laboratorium. Zacznijmy od jej wędrówki do domowej łazienki. Co ona tam robi?

Czarnuszka siewna jest źródłem cennego oleju o niezwykłych właściwościach docenianych szczególnie przez osoby borykające się z alergiami, atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą. Jeśli masz problemy skórne związane, z jednym z tych obszarów zaproś czarnuszkę do swojej kosmetyczki, skutecznie wzmocni twoją skórę i pomoże pozbyć się zmian. Z dodatkiem wysoko nienasyconego oleju możesz wyprodukować krem, masło do ciała, olejek pielęgnacyjny. Przed zastosowaniem należy jednak pamiętać, że w oleju zawarta jest duża ilość olejków eterycznych, zatem dla szczególnie wrażliwej skóry może być zbyt mocny do stosowania „saute”.

Jeśli skóra jest „ustabilizowana” możemy zastosować czarnuszkę ze względów pielęgnacyjnych, skorzystajcie z mojego przepisu aby wyprodukować peeling czarnuszkowy na bazie migdałowego mydła potasowego.

Peeling czarnuszkowy

2 łyżki mydełka potasowego migdałowego

2 łyżki drobno zmielonej czarnuszki

4 łyżki oleju avocado

10 -20 kropli olejku eterycznego pomarańczowego

Zazwyczaj pierwszy kontakt z tymi czarnymi ziarenkami mocy mamy w kuchni. Nie bez przyczyny – zastosowań różnych odmian czarnuszki jest tak wiele jak wiele aromatów i potencjału ukrytego w różnych gatunkach. Czarnuszka znana była ze swoich właściwości leczniczych w krajach Bliskiego i Środkowego Wschodu, stosowano ją przy dolegliwościach układu pokarmowego ale i problemach oddechowych ze względu na jej właściwości rozkurczowe. Zmielona, parzona może stanowić egzotyczny napój z dodatkiem plasterka cytryny i łyżeczki miodu, który poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości układu oddechowego podczas kaszlu i zapalenia oskrzeli.

Napar z mielonej czarnuszki z cytryną stanowi świetne towarzystwo do domowych ciast.

Czarnuszka w miodzie

2 łyżki drobno zmielonej czarnuszki

150 ml miodu akacjowego (lub innego ulubionego)

Miód czarnuszkowy możesz stosować jako podstawę do nietypowej lemoniady, zalewając ciepłą wodą i dodając sok z cytryny przygotujesz ciekawy napój o bogatych właściwościach. Ale to nie wszystkie zastosowania – o poranku spróbuj pysznego pieczywa żytniego z wiejskim masłem z dodatkiem miodu czarnuszkowego, popij kawą z dodatkiem mielonych ziaren tej rośliny a dzień zacznie się naprawdę wyjątkowo!

Emulsja kwiatowa do mycia ciała. #VegeSoap

Prace badawcze nad wynalezieniem delikatnego specyfiku do mycia ciała uważam za zakończone! Oto ona – emulsja kwiatowa do mycia ciałaProdukt testowany oczywiście na własnej skórze – skóra jest uszczęśliwiona takim testowaniem.

Nie zawiodły surowce roślinne zbierane pieczołowicie na czystych Świętokrzyskich polach i łąkach. Te które zostały kupione z ekologicznym certyfikatem nie zawiodły również (chociaż ich ciężar zawsze odczuwa portfel). Ale przede wszystkim ze swojego zadania wywiązało się niezwykle skutecznie mydełko potasowe.

mydełko_potasowe zwykłe

To mój bohater – bo chociaż nie stanowi jedynej substancji odpowiedzialnej za działanie produktu, który powstał, jest tłem dla każdego surowca i zawartych w nim substancji aktywnych. Ten fundament potasowy pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję, odpowiednie właściwości myjące i jest niezwykle łatwy w obróbce.

Jego grupę wsparcia stanowią również oleje – nierafinowane, pełne roślinnego bogactwa. No i kwiaty, kwiaty pachnące słońcem. Jednym słowem vege kosmetyk na wypasie! Koniecznie zróbcie sobie sami, wasza skóra nie pożałuje!

Mydełko potasowe

przygotujesz z takiego na przykład przepisu:

  • 300 g Olej rzepakowy
  • 114 woda destylowana
  • 52 g KOH (jeśli masz wodorotlenek 90% musisz przeliczyć swoją recepturę zaznaczając odpowiednią opcję w SoapCalc)

emulsja do ciała

Jest niezbędnym składnikiem, jeśli nie masz możliwości samodzielnego wykonania warto się w nie zaopatrzyć. Może stanowić znakomitą podstawę do robienia wszystkich środków do mycia i prania w domu. Jest nieocenione jako fundament wielu kosmetyków myjących ale jednocześnie pielęgnujących.

Zrobienie mydełka potasowego nie jest problematyczne -dla niecierpliwych osób jego wielkim atutem jest otrzymanie gotowego produktu znacznie szybciej niż podczas przygotowywania mydełka sodowego. Jeśli jeszcze nie robiłeś mydła zajrzyj na bloga Mydlnica żeby sprawdzić jak wygląda proces przygotowania.

emulsja_kwiaty

Emulsja kwiatowa do mycia ciała

Dopiero kiedy mydełko potasowe będzie gotowe możemy przystąpić do dalszego działania. Będziesz potrzebować blendera oraz :

  • 200 ml mydełka potasowego
  • 2 łyżek kwiatów wrzosu,
  • 2 łyżek kwiatów kasztanowca
  • 1 łyżki kwiatów bławatka
  • 2 łyżek kwiatów lipy drobnolistnej
  • 2 łyżek oleju z avokado
  • 1 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżki oleju z kiełków pszenicy
  • kilka kropli dowolnie wybranego olejku eterycznego

Sposób przygotowania:

Wszystkie surowce ziołowe umieść w szkalnym naczyniu i zalej 200 ml wrzątkiem. Przygotowany napar odstaw do ostygnięcia, kiedy osiągnie temperaturę pokojową zblenduj na drobną papkę.

Do mydełka potasowego dodaj „ziołową papkę” zblenduj. Następnie kiedy uzyskasz jednolitą masę dodaj oleje i zblenduj ponownie. Otrzymasz puchatą masę z drobinkami z ziół. Emulsja myjąca będzie miała właściwości peelingujące dzięki rozdrobnionym tkankom roślinnym.

Właściwości zastosowanych surowców:


Wrzos – Zawiera moc garbników, olejków eterycznych, kwasów organicznych i soli mineralnych z dużą zawartościa krzemionki. Ma działanie przeciwzapalne.


Chaber bławatek – Kwiaty bogate w glikozydy antocyjanowe, sole magnezu oraz flawonoidy. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie, przeciwbakteryjnie. Jest odpowiedni do pielęgnacji cery naczynkowej oraz tej z problemami alergicznymi.


Kasztanowiec zwyczajny – wywar z kwiatów i kory jest stosowany przy stłuczeniach,  krwiakach, problemach z naczyniami krwionośnymi. Garbniki zawarte w roślinie działają przeciwzapalnie, ekstrakty z kasztanowca są natomiast znakomitym źródłem substancji z naturalnymi filtrami przeciw promieniowaniom UVB.


Lipa drobnolistna – Kwiaty lipy mają duże zasoby związków flawonoidowych, wyciągi z kwiatów pobudzają procesy metaboliczne. Działają na tkanki relaksująco, wpływają pozytywnie na oczyszczanie z toksyn.


Olej Awokado – Smaczliwka wdzięczna (inna nazwa) sprawdza się jako źródło tłuszczu bogatego w witaminy A D E F i K oraz glicerydy kwasu olejowego i linolowego, które zapobiegają chorobom układu krążenia. Udokumentowano również, pozytywny wpływ spożywania awokado na syntezę kolagenu i elastyny w tkance podskórnej. Dzięki temu wolniej się starzejemy i nie przybywa nam zmarszczek. Olej ze Smaczliwki jest używany do produkcji kremów, balsamów i innych produktów pielęgnacyjnych. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybicze oraz chroniące przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.


Olej z kiełków pszenicy – jest ważnym środkiem odżywczym dla skóry, jest bogatym źródłem enzymów,  witamin z grupy B, C i E. Dostarcza również niezbędnych nienasyconych kwasów  tłuszczowych, soli mineralnych a także fosfolipidów. Wyciąg z kiełków pszenicy regeneruje skórę po uszkodzeniach spowodowanych oparzeniami słonecznymi.


Olej lniany – Ma działanie przeciwzapalne, przyspiesza gojenie się ran. Jest dobry dla skóry trądzikowej, łuszczącej się i rogowaciejącej. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Właściwości roślin zostały opisane na podstawie książki:

„Roślinne surowce kosmetyczne”R. Czerpak, A. Jabłońska – Trypuć

 

Krem lekki jak piórko.

 

Hanna – wyjątkowa kobieta. Delikatna a zarazem niezwykle mocna, uwielbiająca brokat i świecidełka ale od najmłodszych lat rysująca projekty frezarek. Hanna uwielbia smarowidła.

Kiedy tylko skinieniem głowy zezwolę na wypróbowanie nowego wyrobu zaczyna się dziać… Widzę jak dama przygotowuje sobie kanapę, zasiada i zaczyna smarować. Wszystko. Będzie smarować do ostatniego grama kremu jeśli wcześniej nie przejmę słoika z resztą zawartości.

Długi czas poszukiwałam dla tej wyjątkowej panienki odpowiedniej receptury mazidła.

Surowce do przygotowania kremu

Naturalne kosmetyczne używane do produkcji kremu.

I nadszedł dzień matczynej próby.  Powstał krem lekki jak piórko, pachnący niebem oczarowym.

Młoda dama zadowolona, pachnie również. Mama dostała „buziaki i uściskańce”.


Lekki krem dla H.

35g hydrolat oczarowy

5g olej z kiełków pszenicy

10g olej z awokado

10g shea

2g alkohol cetylowy

1g emulgator SLP

3g wosk pszczeli

3 krople olejku eterycznego (opcjonalnie)

Najcenniejsze składniki – dla najważniejszej osóbki.

Olej z kiełków pszenicy

Olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, lecytyny, enzymy i inne. Spośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.

Dzieła łagodząco na  podrażnienia skóry (łatwo przenika przez warstwę rogową naskórka), zwłaszcza w przypadku egzemy i zapalenia skóry. Jeśli zastosujemy go miejscowo na skórę wówczas poprawia krążenie i łagodzi. Z powodu wysokich właściwości odżywczych i antyoksydacyjnych często stosuje się go przy cerze dojrzałej, zniszczonej i dla zmniejszenia blizn.

Olej z zarodków pszennych jest bardzo bogatym źródłem witaminy E. Właściwości antyoksydacyjne witaminy E nie tylko zachęcają do nakładania na skórę, sprawiają również, że w porównaniu z wieloma innymi olejami, olej z zarodków pszennych jest bardziej odporny na utlenianie i jełczenie.

Olej z kiełków pszenicy poprawia ogólny wygląd skóry, nadaje skórze szczególną gładkość i miękkość. Chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem UV. Ze względu na swe zdolności do likwidacji obrzęków i rumienia jest odpowiednim olejem dla cery podrażnionej.


Olej z awokado

Olej odżywczy i regenerujący. Zawiera on szeroki wachlarz witamin, jest bogaty w kwasy tłuszczowe Omega-9 i Omega-6 oraz frakcje niezmydlające bogate w sterole. Wzmacniają one naturalną barierę ochronną skóry, dzięki nim skóra sucha i zniszczone ulega regeneracji i nie traci wilgoci.u

Zielony kolor, olej z awokado zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu, zielonemu barwnikowi. W pielęgnacji skóry, chlorofil działa antyoksydacyjnie, czyli pomaga zwalczać wolne rodniki, jak również wykazuje on działanie antybakteryjne i gojące, dzięki temu olej z awokado działa przeciwzapalnie na skórę.

Zawiera witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, lecytynę, skwalen, a także dużą ilość naturalnych fitosteroli, znacznie więcej niż oliwa z oliwek. Jest wartościowym olejem do pielęgnacji skóry o wybitnym działaniu regeneracyjnym. Głęboko penetrujący i nawilżający. Ponieważ głęboko wnika w skórę umożliwia efektywny transport składników odżywczych przez warstwę naskórka do skóry właściwej. Stymuluje metabolizm kolagenu, wspomaga regenerację tkanki łącznej, przyspiesza proces gojenia ran i oparzeń, absorbuje promieniowanie UV, łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie, opóźnia widoczne oznaki starzenia i bardzo zmiękcza skórę. Pomocny dla osób z dolegliwościami skóry.